Zapraszamy już 20 kwietnia na Uroczyste zakończenie projektu „Konserwacja i restauracja XIV- wiecznego zamku w Lidzbarku" oraz wyjątkową wystawę "W zamkowej kuchnie".
Zapraszamy już 20 kwietnia na Uroczyste zakończenie projektu „Konserwacja i restauracja XIV- wiecznego zamku w Lidzbarku" oraz wyjątkową wystawę "W zamkowej kuchnie".
Kurator wystawy: Dominika Kalabun-Nakielska.
Oprowadzanie kuratorskie: 20 kwietnia godzina 15:00
Od zawsze, nie tylko w średniowieczu jedzenie spełniało ważną rolę społeczną, polityczną i religijną – posiłki wyznaczały rytm dnia, zachowanie postu mówiło o religijności, a wykwintne uczty były okazją do knucia intryg i zawierania sojuszy. W zamkach i pałacach urządzano specjalne pomieszczenia przeznaczone na kuchnię, piekarnię czy browar. Były to wnętrza, które służyły jedynie do gotowania, nie przechowywano w nich naczyń i produktów spożywczych – do tego celu służyły piwnice i spiżarnie. Przez jakiś czas, po ukończeniu budowy zamku w Lidzbarku Warmińskim, w pomieszczeniu późniejszej kuchni, funkcjonowała szkoła dla chłopców, a kuchnia mieściła się wówczas w skrzydle północnym. W połowie XV wieku przeniesiono ją w docelowe miejsce, gdzie funkcjonowała przez prawie 500 lat. W tym samym czasie w skrzydle północnym urządzono piekarnię i browar.
Mimo zmieniających się czasów kuchnia stale obsługiwała od 100 do 250 osób mieszkających na zamku. Z zachowanych opisów stworzonych przez mieszkańców i gości zamku wiemy, jak zmieniały się jego wnętrza.
Podczas ostatnich prac konserwatorskich odkryto zarys dawnego paleniska, okopcone ściany olbrzymiego kuchennego komina używanego od czasów Sierocińca, niewielkie fragmenty poprzednich podłóg i betonową posadzkę z korytkiem ściekowym z połowy XIX wieku.
Te odkrycia potwierdzają, że kuchnia lidzbarska przechodziła przemiany i była stale unowocześniana.
Dzisiaj pomieszczenie dawnej kuchni pełni funkcję sali wystawienniczo-edukacyjnej. Na wystawie „W zamkowej kuchni” zaprezentowane zostały różnorodne artefakty związane z przygotowaniem oraz serwowaniem jedzenia od średniowiecza do XVIII wieku – m.in. haki kuchenne, kotły, dzbany oraz misy i półmiski. W symboliczny sposób ukazują one przemiany, które zachodziły w kulturze stołu przez blisko pięć wieków. Ekspozycję uzupełniają filmy edukacyjne mówiące o wybranych aspektach kuchni różnych epok, dawne przepisy kulinarne oraz cytaty mieszkańców lidzbarskiego zamku, oddające przemiany i charakter zamkowej kuchni.
Kurator wystawy: Dominika Kalabun-Nakielska.
Oprowadzanie kuratorskie: 20 kwietnia godzina 15:00
Od zawsze, nie tylko w średniowieczu jedzenie spełniało ważną rolę społeczną, polityczną i religijną – posiłki wyznaczały rytm dnia, zachowanie postu mówiło o religijności, a wykwintne uczty były okazją do knucia intryg i zawierania sojuszy. W zamkach i pałacach urządzano specjalne pomieszczenia przeznaczone na kuchnię, piekarnię czy browar. Były to wnętrza, które służyły jedynie do gotowania, nie przechowywano w nich naczyń i produktów spożywczych – do tego celu służyły piwnice i spiżarnie. Przez jakiś czas, po ukończeniu budowy zamku w Lidzbarku Warmińskim, w pomieszczeniu późniejszej kuchni, funkcjonowała szkoła dla chłopców, a kuchnia mieściła się wówczas w skrzydle północnym. W połowie XV wieku przeniesiono ją w docelowe miejsce, gdzie funkcjonowała przez prawie 500 lat. W tym samym czasie w skrzydle północnym urządzono piekarnię i browar.
Mimo zmieniających się czasów kuchnia stale obsługiwała od 100 do 250 osób mieszkających na zamku. Z zachowanych opisów stworzonych przez mieszkańców i gości zamku wiemy, jak zmieniały się jego wnętrza.
Podczas ostatnich prac konserwatorskich odkryto zarys dawnego paleniska, okopcone ściany olbrzymiego kuchennego komina używanego od czasów Sierocińca, niewielkie fragmenty poprzednich podłóg i betonową posadzkę z korytkiem ściekowym z połowy XIX wieku.
Te odkrycia potwierdzają, że kuchnia lidzbarska przechodziła przemiany i była stale unowocześniana.
Dzisiaj pomieszczenie dawnej kuchni pełni funkcję sali wystawienniczo-edukacyjnej. Na wystawie „W zamkowej kuchni” zaprezentowane zostały różnorodne artefakty związane z przygotowaniem oraz serwowaniem jedzenia od średniowiecza do XVIII wieku – m.in. haki kuchenne, kotły, dzbany oraz misy i półmiski. W symboliczny sposób ukazują one przemiany, które zachodziły w kulturze stołu przez blisko pięć wieków. Ekspozycję uzupełniają filmy edukacyjne mówiące o wybranych aspektach kuchni różnych epok, dawne przepisy kulinarne oraz cytaty mieszkańców lidzbarskiego zamku, oddające przemiany i charakter zamkowej kuchni.