Iceland Liechtenstein Norway grants Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Kalendarze

2023-01-12 14:18:30 (ost. akt: 2024-01-12 12:15:55)

Nasz projekt „Konserwacja i restauracja XIV-wiecznego zamku w Lidzbarku Warmińskim – perły architektury gotyckiej w Polsce – III etap” wchodzi w ostatni rok działań realizowanych w lidzbarskim zamku.

Kalendarze
Przygotowaliśmy dwa wydawnictwa, nasz tradycyjny kalendarz trójdzielny oraz niespodziankę kalendarz z dawnymi przepisami, które mogły być przygotowywane w zamkowej kuchni.
Kuchnia to miejsce, gdzie jest nas najwięcej: wspomnieniami o ludziach, smakach, rozmowach, świątecznym rozgardiaszu. Smak to zmysł, którym od najmłodszych lat najłatwiej można rozbudzić ciekawość poznawania świata. Tradycję można chłonąć z talerza, o wiele łatwiej niż z lekcji, akademii, czy książki. Zastawiony stół otwiera serca i umysły na rzecz najistotniejszą – na drugiego człowieka, który nam, przy nim towarzyszy.
Wstawki kulinarne w tym kalendarzu, mają Państwa zaciekawić tradycją naszej regionalnej kuchni, w której przeglądają się ciekawe dzieje naszej małej ojczyzny. Z racji położenia geograficznego i historii, jest to kuchnia, polska, niemiecka, kresowa, bałtycka, zawsze gdzieś z pogranicza, kultur i smaków. Wydawnictwo jest zachętą do poszukiwań i do odwiedzenia wystawy w kuchni zamku lidzbarskiego, którą otworzymy w grudniu 2023 roku.
Nasze poszukiwania byłyby bezowocne bez sięgnięcia do książek z przepisami kucharskimi:
Tadeusz Ostojski, Rafał Wolski, Smak Mazur, Wydawnictwa Retman, Baobab – wspaniała opowieść o dawnej kuchni Prus Wschodnich
Michał Fox, Dyiariusz z Heilsberga od 1790-1792, nakładem hr. S. Konarskiego, Kraków 1898 – zapiski sekretarz biskupa Ignacego Krasickiego.
Red. Jarosław Dumanowski i Rafał Jankowski, Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów, Muzeum Pałac w Wilanowie, Warszawa 2011 – inspirujące kompendium kuchni staropolskiej
Virginija Čijunskienė, Dania stołu Radziwiłłów, Versus Aureus, 2014 – jeśli chcemy mieć wyobrażenie o kuchni magnackiej
Kuchnia mazurska, Wydawnictwo Dragon, Bielsko-Biała 2012 –podręczny przewodnik po przepisach
Nijole i Maciej Druto, Kuchnia litewska, KAW, Warszawa 1987 – niezwykle przydatne kompendium
Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański, Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego, przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku, Muzeum Pałac w Wilanowie, Warszawa 2010 – teksty źródłowe i przepisy adoptowane do współczesnej kuchni
Wprowadzenie historyczne:
Jeremi Wasiutyński, Mikołaj Kopernik twórca nowego nieba, Warszawa 1938.
Warmiacy i Mazurzy, praca zbiorowa pod red. Bogumiła Kuźniewskiego, Towarzystwo Przyjaciół Olsztynka, Olsztynek 2002
Jan Chłosta, Doroczne zwyczaje i obrzędy na Warmii, Pracownia Wydawnicza „ElSet”.
Janusz Trupinda, Reguła Zakonu Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie, Malbork 2002
Maria Lemnis, Henryk Vitry, W staropolskiej kuchni i przy polskim stole, Interpress, Warszawa 1979
Jerzy Biesala, Alkoholowe dzieje Polski, Zysk i S-ka, Poznań 2013
Życie codzienne dawnych ziem pruskich, Kuchnia dawnych ziem pruskich - tradycja i nowoczesność, pod red. Tomasza Chrzanowskiego, Ośrodek Badań Naukowych w Olsztynie i Muzeum Budownictwa Ludowego w Olsztynku, Olsztyn 2011
Pomocnik:
Emilia Grzędzicka, Atlas ziół, Buchmann, Warszawa 2008
Niezbędnik:
Margarete und Elisabeth Doennig, Kochbuch, Koenigsberg 1931 – kompendium kuchni wschodniopruskiej.

Realizacja druku w ramach projektu „Konserwacja i restauracja XIV-wiecznego zamku w Lidzbarku Warmińskim – perły architektury gotyckiej w Polsce – III etap”, realizowanego z funduszy otrzymanych z Islandii, Liechtensteinu i Norwegii w ramach funduszy EOG oraz Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.
Współfinansowano ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.