Iceland Liechtenstein Norway grants Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Festyn Kulinarny "Zamkowe smaki"

2023-09-07 15:05:06 (ost. akt: 2024-01-12 12:25:50)

Stoiska od kuchni średniowiecznej, po wiek XIX, oprócz pokazów, warsztatów, będą degustacje, dodatkowo zapraszamy na pokazy i treningi naszej "Scholi Gladiatoria Heilsbergensis"/ Szkoły fechtunku historycznego, powstającej przy lidzbarskim zamku.

Festyn Kulinarny Zamkowe smaki
Więcej informacji:
????1.Towarzystwo Naukowe Pruthenia - „Prusowie ze wsi Sędyty”
Pruskie gospodynie zaprezentują dania z pogranicza czasów plemiennych i pełnego średniowiecza. Na ich stoisku będzie można między innymi spróbować uzyskać mąkę w żarnie nieckowatym, spróbować dań gotowanych w glinianych garnkach w ognisku czy chleba prosto z glinianego pieca. Będą również ziołowe napary, jaja w popiele i podpłomyki.
????2. Bractwo Rycerskie Konwent Świętego Piotra
Kuchnia średniowieczna, szczególnie ta w wydaniu bogatych dworów była ściśle związana z darami lasów i jezior. Stąd nasza propozycja zaprezentowania pieczenia ptactwa na rożnie obrotowym oraz wędzenia ryb i mięsiwa w mobilnej wędzarni. W obydwu przypadkach będziemy używać olchowego drewna, które najlepiej oddaje zapach i smak potraw na ogniu przygotowywanych. Na stołach zarówno możnowładców jak i biednego chłopstwa na przełomie XIV i XV wieku nie mogło zabraknąć potraw wytwarzanych w oparciu o zboża i warzywa strączkowe. Będziecie państwo mogli zapoznać się z metodą wytwarzania i pieczenia namiastki pieczywa – podpłomyków. Chętnych poczęstujemy jadłem z gara na żywym ogniu przygotowanym. Składniki tego dania zawsze odpowiadały zasobności spiżarni gospodarza i dostępności warzyw o danej porze roku. Ponieważ jesień obdarowuje nas bogato plonami mogę zaręczyć, że nie będą to lebioda, pokrzywa ani kora brzozy./ Cezary Jacek Krasowski Herbu Ślepowron
????3. Małgorzata Krasna-Korycińska - Archeoconcept
Czasy Rzeczypospolitej Obojga Narodów reprezentowały będą dania dalekie od współczesnych. Jajecznica z cynamonem czy kalafior z cytryną to połączenia, które choć dziś wydają się dziwaczne to w pełni odpowiadały XVII wiecznym gustom. Na stoisku będzie można spróbować również budyniu z ryb i musztardy z gruszkami i szafranem.
????4. Paweł Szymański – garncarnia.pl
Na tym stoisku uczestnicy będą mogli wypiec bliny – XIX wieczne placki chlebowe. Nie jest to rzecz łatwa. W tym celu będzie trzeba skorzystać z wiejskiego, obrotowego żarna do uzyskania mąki z własnej kompozycji zbóż! Sam wypiek będzie przebiegał w glinianym piecu kopulastym na glinianych patelniach i w kloszach piekarniczych.
????5. Wileński Muszkieterski Pułk po raz kolejny będzie gościł w progach Zamku w Lidzbarku Warmińskim. Oddział, który historycznie uczestniczył w bitwie pod Heilsbergiem w roku 1807 po stronie koalicji prusko-rosyjskiej. Jednocześnie będzie to 218 rocznica założenia Pułku. Kuchnia pułkowa na paleniskach będzie przygotowywać typowy posiłek wojskowy z początku XIX wieku. Treściwa zupa solianka i kasza w kociołku pozwoli na zapoznanie się w tym co pozwalało żołnierzom na długie marsze i wielogodzinne bitwy.
Mała diorama obozowiska zostanie wzbogacona o żołnierzy w mundurach i cywilną ludność z okresu wojen napoleońskich.
Zapewniamy dobrą zabawę, sporą dawkę wiedzy historycznej i długie rozmowy przy ognisku.
Będzie smacznie i głośno. Mam nadzieję że jako oficerowi uda mi się nad żołdactwem zapanować i nikt miasta nie ograbi./Rafał Pliszka
????Schola Gladiatoria Heilsbergensis????
Dla chcących spalić nieco kalorii grupa fechtunku historycznego na zamku w Lidzbarku Warmińskim przygotowała swoje stoisko. Na nim będzie można spróbować swoich sił we władaniu mieczem, szablą i rapierem pod opieką naszych instruktorów. Zainteresowane osoby od 16 roku życia będą mogły zapisać się również na zajęcia na sezon 2023/24.

Realizacja projektu "Konserwacja i restauracja XIV-wiecznego zamku w Lidzbarku Warmińskim – perły architektury gotyckiej w Polsce – III etap”dofinansowana jest z funduszy otrzymanych z Islandii, Liechtensteinu i Norwegii w ramach funduszy EOG, ze środków budżetu państwa oraz współfinansowana ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.